Rekenen

Dit lesidee is bedoeld om de tafeltjes te oefenen. U kunt ervoor kiezen om deze game als warming-up of als afsluiting van de les te gebruiken. 

Benodigdheden

  • Smartbord
  • Internet verbinding (www.onlineklas.nl)
  • Een bord/blad waar eventueel de scores op bijgehouden worden.

Voorbereiding
U zorgt dat het smartbord aanstaat en dat u verbinding heeft met het internet. Vervolgens:

  1. Ga naar www.onlineklas.nl en kies het vakgebied rekenen.
  2. Klik op tafels oefenen.
  3. U kunt nu de tafels die u niet wilt oefenen wegklikken. Er komt dan een kruisje door deze tafel en deze zal niet aan bod komen.
  4. Vervolgens klikt u op het volgende icoontje (de timer)


  5. Laat het spel beginnen!

Uitvoering
U kunt ervoor kiezen om de game uit te voeren in teams. Wanneer u een kleine groep heeft kan dit ook in tweetallen, of wanneer de verdeling gelijk is de jongens tegen de meiden. Onze voorkeur gaat voor nu uit naar teams.
Kies voor ieder team een teamleider. Dit is de persoon die deze week het smartbord mag bedienen. Hij of zij is dus de enige die de kaartjes aan mag klikken. Dit uit voorzorg voor het bord. 

Het spel begint
Wanneer het spel begint staat de teamleider voor het bord en de overige teamleden zitten op hun plek op een dusdanige manier dat ze het bord goed kunnen zien. Er verschijnt een som op het bord, bijvoorbeeld 4x9. Het antwoord is 36. Dit kaartje moet aangeklikt worden met de vinger. De teamleden mogen helpen door het antwoord te roepen naar de teamleden. De andere teams zijn stil. Wanneer zij toch mee roepen of zelfs een fout antwoord roepen, diskwalificeert u deze teams. 

 

Zoals u ziet loopt links onderaan in het beeld de timer. Hoe sneller je alle kaartjes wegklikt, hoe hoger de score! Deze opdracht gaat dus op tijd. Hieronder bieden wij een format aan om de scores bij te houden. U kunt ervoor kiezen om dit format op A3 formaat uit te printen en in uw klas op te hangen. De leerlingen kunnen zo wekelijks hun nieuw behaalde score opschrijven en verbeteren. Door te werken in teams zijn de groepjes heterogeen. Er zullen rekensterke en -zwakke leerlingen inzitten. Doordat het team elkaar mag helpen, kunnen ook de rekenzwakkere leerlingen hoge scores halen. Thuis kunnen de leerlingen zelf oefenen via de computer. U geeft de leerlingen de website mee naar huis.

Laat de rekenrace beginnen! 

Hieronder vindt u een score formulier. Deze kunt u helemaal onderaan downloaden.

Rekenrace.pdf
PDF – 221,0 KB 510 downloads

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Maak jouw eigen website met JouwWeb